Mitä vesiviljely on?
Vesiviljelyllä tarkoitetaan kalojen, äyriäisten ja jopa levien kasvattamisesta vedessä – meri-, murto- tai makeassa vedessä. Se on yksi nopeimmin kasvavista elintarvikealoista ja yhä tärkeämpi toimija maailman ruokkimisen ja talouksien elvyttämisen kannalta.
Eikä siinä kaikki! Tietyn tyyppinen vesiviljely voi myös auttaa säilyttämään ja ennallistamaan vesiekosysteemejä ja vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Vesiviljely on monimuotoista – sitä voi harjoittaa ihmisten rakentamilla tai luonnollisilla vesialueilla, valtamerissä tai murtovesialueilla. Makean veden taimenta kasvatetaan usein keinotekoisissa uoma-altaissa ja karppia lammissa.
Merikaloja, kuten lohta, hammas- ja meriahvenia tai kotkakalaa kasvatetaan merellä olevissa verkkoaltaissa. Simpukoita ja merilevää varten suojaisiin merenlahtiin lasketaan pitkiä köysiä, joissa ne voivat kasvaa sadonkorjuuseen saakka.

EU:n vesiviljelyalan tuomat hyödyt
- Työpaikkoja
Tuetaan paikallisia talouksia ja ylläpidetään perinteitä
- Vähemmän tuontia
Tuotetaan laadukkaita kaloja ja äyriäisiä
- Lähellä tuotettua ruokaa
Pienennetään ympäristövaikutuksia
Miten EU edistää vesiviljelyn kestävyyttä?
EU on julkaissut vesiviljelyä koskevat suuntaviivat, joilla tuetaan visiota kestävästä ja kilpailukykyisestä vesiviljelyalasta. Suuntaviivoilla halutaan
- helpottaa tilan ja veden saatavuutta, jotta EU:n vesiviljely voi jatkaa kasvuaan
- minimoida vesiviljelyn vaikutukset ja edistää ympäristöystävällisempiä vesiviljelymenetelmiä
- parantaa eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskevia vaatimuksia
- helpottaa vesiviljelyalan sopeutumista ilmastonmuutokseen ja lieventää sen vaikutuksia
- edistää tutkimusta, innovointia ja osaamisen kehittämistä
- kannustaa tuotannon monipuolistamista kokeilemalla uusien lupaavien lajien, kuten levien tai meren selkärangattomien (nilviäisten, merisiilien tai merimakkaroiden), viljelyä

EU:n vesiviljelyala numeroina
Vuonna 2022 EU:n vesiviljelyalan osuus koko maailman tuotannosta oli hieman alle 1 prosentti.
Vuonna 2022 vesiviljelytuotannon arvo EU:ssa oli noin 4,8 miljardia euroa.
Vuonna 2022 vesiviljelyala työllisti 73 000 ihmistä.
EU on riippuvainen tuonnista, sillä yli 70 prosenttia kuluttamastamme kalasta ja äyriäisistä tulee EU:n ulkopuolelta.
Suurin osa vesiviljelystä tapahtuu neljässä EU-maassa: Espanjassa (24 %), Ranskassa (18 %), Kreikassa (12 %) ja Italiassa (10 %) – maiden osuus EU:n kokonaistuotannosta on 64 prosenttia.
Eniten viljeltyjä lajeja ovat simpukat, kirjolohi, osterit, hammasahven, meriahven ja karppi. Äyriäiset, erityisesti sinisimpukat, osterit ja sydänsimpukat, muodostavat yli puolet EU:n vesiviljelyn kokonaistuotannosta.