Ce este acvacultura?
Acvacultura înseamnă creșterea peștilor, a crustaceelor și moluștelor și chiar a algelor în ape dulci, sărate sau salmastre. Este unul dintre sectoarele alimentare cu cea mai rapidă creștere și devine esențial pentru hrănirea omenirii și impulsionarea economiilor.
Și asta nu e totul! Unele tipuri de acvacultură pot contribui în același timp la conservarea și refacerea ecosistemelor acvatice și la reducerea impactului schimbărilor climatice.
Acvacultura este extrem de diversă. Se poate face în corpuri de apă naturale sau artificiale, în mări și oceane sau în ape salmastre. Păstrăvii de apă dulce sunt adesea crescuți în bazine, iar crapii în iazuri.
Speciile marine precum somonul, dorada, bibanul-de-mare și culbinul sunt crescute în țarcuri din plasă, în mări sau oceane. Crustaceele, moluștele și algele marine sunt atașate de frânghii în golfurile adăpostite ale mărilor și oceanelor, unde cresc până când sunt suficient de mari pentru a fi recoltate.

Beneficiile acvaculturii din UE
- Creează locuri de muncă
Sprijină economiile și tradițiile locale
- Reduce importurile
Furnizează pește și fructe de mare de înaltă calitate
- Propune alimente produse mai aproape de casă
Are un impact mai mic asupra mediului
Ce face UE pentru ca acvacultura să devină mai sustenabilă?
Orientările UE în domeniu vizează dezvoltarea unei acvaculturi sustenabile și competitive. Acestea
- facilitează accesul la spațiu și la apă, astfel încât acvacultura din UE să poată continua să se dezvolte
- reduce la minimum impactul acvaculturii și promovează tipuri de acvacultură mai ecologice
- îmbunătățesc standardele de sănătate și bunăstare a animalelor
- ajută acvacultura să se adapteze la schimbările climatice și să atenueze efectele acestora
- promovează cercetarea, inovarea și dezvoltarea competențelor
- încurajează diversificarea producției pentru a include noi specii promițătoare precum algele sau nevertebratele marine (moluște, arici-de-mare comestibili sau castraveți de mare)

Cifre despre acvacultura din UE
În 2022, acvacultura din UE reprezenta puțin sub 1 % din producția mondială.
În 2022, valoarea producției din acvacultura UE era estimată la 4,8 miliarde EUR.
În 2022, 73 000 de persoane lucrau în acvacultură.
UE se bazează pe importuri, peste 70 % din peștele, moluștele și crustaceele pe care le consumăm provenind din afara frontierelor.
Acvacultura este cea mai dezvoltată în patru țări din UE: Spania (24 %), Franța (18 %), Grecia (12 %) și Italia (10 %). Împreună, aceste țări asigură 64 % din producția totală a UE.
Speciile cele mai importante cantitativ sunt midiile, păstrăvul, stridiile, dorada, bibanul-de-mare și crapul. Moluștele și crustaceele, în special midiile, stridiile și scoicile, reprezintă mai mult de jumătate din producția totală a acvaculturii din UE.