Τι είναι η υδατοκαλλιέργεια;
Η υδατοκαλλιέργεια αφορά την καλλιέργεια ψαριών, οστρακοειδών, ακόμη και φυκών, σε γλυκά ή θαλάσσια ύδατα, ή σε ύδατα που αποτελούν συνδυασμό των δυο. Αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς τροφίμων και καθίσταται καίριας σημασίας για τη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού και την ενίσχυση των οικονομιών.
Δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτά! Ορισμένοι τύποι υδατοκαλλιέργειας μπορούν επίσης να συμβάλουν στη διατήρηση και αποκατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων, καθώς και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η υδατοκαλλιέργεια παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία! Μπορεί να λάβει χώρα στην ξηρά με τη χρήση τεχνητών ή φυσικών υδατικών συστημάτων, στον ωκεανό ή σε υφάλμυρα ύδατα. Η πέστροφα γλυκού νερού συχνά καλλιεργείται σε τεχνητές μακρόστενες δεξαμενές, ενώ ο κυπρίνος σε λίμνες.
Θαλάσσια είδη, όπως ο σολομός, η τσιπούρα, το λαβράκι και το μαγιάτικο, εκτρέφονται σε δικτυωτούς κλωβούς στη θάλασσα. Παράλληλα, τα οστρακοειδή και τα φύκια προσδένονται και αναρτώνται σε σειρές σχοινιών στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπτυχθούν σε προστατευμένους από τον άνεμο κόλπους έως ότου το μέγεθός τους να επιτρέπει την αλίευσή τους.

Οφέλη από την υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ
- Δημιουργεί θέσεις εργασίας
Στηρίζει τις τοπικές οικονομίες και παραδόσεις
- Μειώνει τις εισαγωγές
Αποτελεί πηγή υψηλής ποιότητας ψαριών και θαλασσινών
- Εξασφαλίζει τροφή που παράγεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας
Έχει μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον
Πώς η ΕΕ καθιστά την υδατοκαλλιέργεια πιο βιώσιμη;
Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την υδατοκαλλιέργεια προάγουν ένα όραμα για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια. Οι εν λόγω κατευθύνσεις
- διευκολύνουν την πρόσβαση στον χώρο και στα ύδατα, ώστε να μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται η υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ
- ελαχιστοποιούν τον αντίκτυπο της υδατοκαλλιέργειας και προωθούν πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τύπους αυτής
- βελτιώνουν τα πρότυπα υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων
- βοηθούν την υδατοκαλλιέργεια να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να τις αμβλύνει
- προωθούν την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων
- ενθαρρύνουν τη διαφοροποίηση της παραγωγής ώστε να συμπεριληφθούν νέα είδη με μεγάλες δυνατότητες, όπως φύκη ή θαλάσσια ασπόνδυλα (μαλάκια, αχινοί ή ολοθούρια)

Στοιχεία σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ
Το 2022, ο τομέας της υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ κατείχε μερίδιο λίγο μικρότερο του 1% της παγκόσμιας παραγωγής.
Το 2022, η αξία της παραγωγής υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ εκτιμήθηκε σε 4,8 δισ. EUR.
Το 2022, η υδατοκαλλιέργεια αριθμούσε 73 000 εργαζόμενους.
Η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές όσον αφορά τα θαλασσινά, δεδομένου ότι πάνω από το 70% των ψαριών και των οστρακοειδών που τρώμε προέρχονται από χώρες εκτός των συνόρων μας.
Οι περισσότερες δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας πραγματοποιούνται σε τέσσερις χώρες της ΕΕ: στην Ισπανία (24%), στη Γαλλία (18%), στην Ελλάδα (12%) και στην Ιταλία (10%), οι οποίες από κοινού παράγουν το 64% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.
Τα είδη που καλλιεργούνται περισσότερο είναι τα μύδια, η πέστροφα, τα στρείδια, τσιπούρα, το λαβράκι και ο κυπρίνος. Τα οστρακοειδή, ιδίως τα μύδια, τα στρείδια και τα κυδώνια, ανέρχονται σε πάνω από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής υδατοκαλλιέργειας της ΕΕ.