Kom meer te weten over de mensen en plekken achter het succes van de EU-aquacultuur. Sommigen van hen houden eeuwenoude tradities in ere. Van de Atlantische kust tot aan Midden-Europa en van de Oostzee tot aan de Middellandse Zee, wat doen die kwekers precies?
Vedran Kunica woont aan de baai bij Mali Ston, beroemd om zijn oesters. Al meer dan tien jaar is hij voorzitter van de plaatselijke producentenvereniging.
De oesters worden hier op traditionele wijze gekweekt: op beuglijnen op een diepte van 8 tot 15 meter.
Niet alleen groeien oesters hier goed, maar ook houden zij het water schoon doordat zij overmatige nutriënten, fosfor en stikstof opnemen.

Caroline Scotti werkt in de Camargue, in Zuid-Frankrijk. Middenin het natuurreservaat heeft zij daar vol overgave van haar hobby haar beroep gemaakt.
Ze heeft haar vroegere baan als laborant opgegeven en runt nu, met haar man Paul, een succesvolle mosselkwekerij.
Samen kweken zij tussen de 20 en 35 ton mosselen per jaar, die zij rechtstreeks leveren aan plaatselijke markten, zodat de uitzonderlijke kwaliteit en smaak van hun mosselen behouden blijft.

Eind jaren 1950 richtte Philipp Mohnen’s grootvader het familiebedrijf op in Stolberg-Schevenhütte, in de buurt van Keulen.
Nu runt Philip het bedrijf, dat bestaat uit vier viskwekerijen in de regio.
Bij de kwekerijen wordt verse en gerookte forel, maar ook levende vis verkocht aan andere producenten in heel Duitsland.

Op het Griekse eiland Evia werkt Anna Kaloumenou als verkoopmanager bij de viskwekerij die haar vader, samen met een vriend, heeft opgericht.
Zij kweken zeebrasem en zeebaars voor de kust van het eiland en volgen daarbij een speciaal voedingsprogramma om het afval te beperken.
De medewerkers van het bedrijf spannen zich in om de biodiversiteit op zee en het natuurlijke leefgebied van de vissen te beschermen.

Bence Puskás is onderdirecteur van een karperkwekerij in Biharugra, in de Zuidelijke Grote Laagvlakte van Hongarije.
De vis wordt gekweekt in herstelde vijvers. In de seminatuurlijke omgeving leven wilde dieren, waaronder een aantal beschermde soorten.
Bij het bedrijf wordt hoogwaardige, betaalbare vis gekweekt, die wordt gevoed met plankton en lokale gewassen.

Thomas Doherty is mede-eigenaar van een biologische zalmkwekerij aan de afgelegen maar schitterende Atlantische kust van Ierland, in de buurt van Castlebar, de hoofdstad van County Mayo.
Dankzij de viskwekerij kunnen Thomas en zijn vrienden en kennissen in een gebied met beperkte arbeidsmogelijkheden blijven wonen en floreert de lokale gemeenschap.

Massimo Genari kweekt venusschelpen in het schilderachtige Goro, in de Italiaanse Po-delta.
Als kind hielp hij zijn vader al bij de oogst van venusschelpen. Inmiddels staat hij aan het hoofd van het Consorzio di Pescatori di Goro.
De kwekers maken gebruik van speciale technieken, zodat de schelpdieren zich in optimale natuurlijke omstandigheden kunnen ontwikkelen.

Eduardo Soler Torres werkt voor Avramar, een bedrijf in hoogkwalitatieve vis uit de Middellandse Zee.
Daar leidt hij de afdeling Duurzaamheid.
Het bedrijf kweekt onder andere ombervis voor de kust bij het Spaanse El Campello.

Göran Nylund is marien bioloog, en medeoprichter en onderzoeker bij Nordic Sea Farm, gevestigd in Grebbestad, in de buurt van Göteborg.
De onderneming richt zich hoofdzakelijk op de teelt en verwerking van zeewier (suikerwier en zeesla), dat door mens en dier kan worden gegeten, maar ook kan worden gebruikt voor biomaterialen en meststoffen, en in de farmaceutische industrie.
