Läs om några av de människor och samhällen som står bakom EU:s framgångsrika vattenbruk, där en del arbetar enligt hundraåriga traditioner. Odlingarna finns i hela EU – från Atlantkusten och Östersjön till Centraleuropa och Medelhavet.
Mali Ston-bukten är känd för sina ostron. Här bor och arbetar Vedran Kunica som har varit ordförande för den lokala producentorganisationen i över tio år.
Här odlar man ostron med traditionella metoder: på långrev på 8–15 meters djup.
Ostronen används inte bara till mat. De är också viktiga för att filtrera vattnet eftersom de tar upp överflödet av näringsämnen, fosfor och kväve.

I hjärtat av Camargues biosfärområde i södra Frankrike har Caroline Scotti omvandlat sitt stora intresse till en meningsfull verksamhet.
Caroline jobbade tidigare som laboratorietekniker men driver nu en framgångsrik musselodling tillsammans med sin make Paul.
De producerar mellan 20 och 35 ton musslor per år och levererar direkt till lokala marknader så att musslorna behåller sin exceptionella kvalitet och smak.

I slutet av 1950-talet startade Philipp Mohnens morfar den familjeägda odlingen i Stolberg-Schevenhütte nära Köln, där de odlar både öring och regnbåge.
I dag är det barnbarnet Philipp som driver företaget som har fyra fiskodlingar i området.
De säljer färsk, rökt och levande fisk till kunder i hela Tyskland.

På den grekiska ön Evia arbetar Anna Kaloumenou som försäljningschef för den fiskodling som hennes far och hans vän startade.
De odlar havsruda och havsabborre i havet och använder ett särskilt foderprogram för att minska svinnet.
Företaget arbetar hårt för att skydda den marina biologiska mångfalden och den lokala livsmiljön.

Bence Puskás är vice vd för en karpodling i Biharugra i det Södra slättlandet i Ungern.
Fisken föds upp i restaurerade dammar och i den nästan naturliga livsmiljön trivs även vilda djur och växter, bland annat flera skyddade arter.
Företaget producerar fisk som föds upp på plankton och lokala grödor, vilket ger en fisk av hög kvalitet till överkomliga priser.

På Irlands avlägsna och vackra Atlantkust är Thomas Doherty delägare i en ekologisk laxodling nära Castlebar i grevskapet Mayo.
Tack vare fiskodlingen kan Thomas och hans vänner och grannar bo kvar i ett område där det annars är dåligt med jobb, och lokalsamhället kan blomstra.

Massimo Genari är en musselodlare i Goro, ett pittoreskt område i Podeltat i nordöstra Italien.
Han är nu chef för traktens fiskekooperativ (Consorzio di Pescatori di Goro), men började arbeta inom vattenbruk redan som pojke och hjälpte sin far att skörda venusmusslor.
Odlarna här använder särskilda metoder för att skapa de bästa naturförhållandena för musselodlingen.

Eduardo Soler Torres jobbar för Avramar, ett företag som odlar fisk av hög kvalitet i Medelhavet.
Eduardo ansvarar för Avramars miljövänliga metoder.
Företaget odlar havsgös och en del andra arter utanför El Campellos kust, strax norr om Alicante.
